Boekentips
Een verzameling van interessante boeken die breder kijken dan alleen het medisch en onderwijskundig blikveld. Er komen continu nieuwe boeken bij, dus ook deze pagina kun je opnemen in je bladwijzers!
Martijn Aarsman
P&O-adviseur
‘Not for Profit: Why Democracy Needs the Humanities’ door Martha Nussbaum
Dit boek lijkt geen voor de hand liggende keuze, maar de groeiende urgentie van interdisciplinariteit, en in het bijzonder de samenwerking met geesteswetenschappen, maakt dit werk een must voor iedereen die inzicht wil krijgen in het fundamentele belang van goed (medisch) onderwijs en de rol die de geesteswetenschappen hierin kunnen spelen.
Jop van Rijen
WordPress ontwikkelaar
‘Antifragile: Things that gain from Disorder’ door Nassim Nicholas Taleb
Dit boek adviseert het leven en de samenleving op het belang van een van mijn persoonlijke favoriete eigenschappen, het systematisch (vrijwillige) gebrek aan orde in bepaalde aspecten van het leven en focust vooral de potentiële positieve gevolgen. Zijn verhaal past in de mal van omdenken, ook in de huidige tijd, over het belang van ondernemers en risiconemers en bijvoorbeeld, heel actueel, de impact van grote (globale) catastrophes en hoe we daar van altijd kunnen groeien door op sommige plekken orde los te laten, in alle aspecten van de maatschappij. Deze lessen zijn ook goed te betrekken op jezelf als persoon. Waarschuwing: De auteur geniet wel erg van zijn eigen ideeën, maar de behandelde punten zijn actueel en erg interessant.
Jaber Asaksak
Masterstudent Geneeskunde
‘Turtles All the Way Down’ door John Green
In dit verhaal neemt Aza Holmes (16) je mee in de wereld van een opgroeiende tiener met OCD, wiens bewustzijn een eigen leven lijkt te leiden/lijden. Een boek met een verrassend einde, waarin Aza een oorlog voert tegen zichzelf en tegen de ziekenhuisbacterie clostridium difficile.
“Anybody can look at you. It’s quite rare to find someone who sees the same world you see.”
John Green
Olle ten Cate
Wetenschappelijk directeur
‘De geniale vriendin’ door Elena Ferrante
Deel 1 van de serie De Napolitaanse romans. Een meeslepend verhaal van een mysterieuze schrijver. Inmiddels ook als tv-serie te zien bij NPO.
Henriëtte Dobbelaar
Communicatieadviseur
‘Cazalet Chronicles’ door Elizabeth Jane Howard
De romans volgen de familie Cazalet in de jaren voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Veel verschillende personages komen boeiend tot leven in deze cyclus. Het gaat over de lotgevallen van de ouders, de kinderen, de neven en nichten, maar ook over de minnares, de dienstbodes en de beste vrienden en vriendinnen van de verschillende familieleden in de loop der jaren.
Stefan van Geelen
Adviseur
‘Persoon en wereld’ door Jan Hendrik van den Berg en Johannes Linschoten
“Niet in een vreemd maar in het eigen vertrouwde huis, lag het fascinerend geheim van het afgesloten, weggesloten, onbetreden vreemde gebied”, zo begint het hoofdstuk van de pedagoog Martinus Langeveld in dit verzamelde werk van de historische Utrechtse School. Langeveld liep twee jaar mee op de Poli Kinderreumatologie van mijn promotor Wietse Kuis en gaf via hem – door zijn nauwkeurige bestudering van de belevingswereld van het kind – de aanzet tot De Nieuwe Utrechtse School. Ook het UMC Utrecht wordt vaak aangeduid als een ‘huis’: als je goed kijkt zie je een fascinerende wereld waarin nog heel veel onbetreden paden te verkennen zijn.
Michele Gerbrands
Adviseur innovatie
‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ door Charlie Mackesy
Dit is een universeel verhaal over een vriendschap tussen een jongen, een vos, een mol en een paard. Door de rijkelijke illustraties en het liefdevolle filosofische gesprek dat ze voeren, wordt je meegevoerd in een gedachtengang waarin je kunt reflecteren, troost vindt maar ook je hart kunt openen en ontdekt welke levenswijsheden en lessen voor jou de essentie vormen van een gelukkig bestaan.
“Wat wil jij worden als je groot bent?” vroeg de mol. “Lief” zei de jongen.
Charlie Mackesy
Frank Miedema
Vice-rector Onderzoek en voorzitter van het Open Science Programme Universiteit Utrecht
‘Intimations: Six Essays’ door Zadie Smith
Berent Prakken
Vice-decaan, directeur onderwijs
”t Hooge Nest’ door Roxanne van Iperen
Een meeslepend waargebeurd verhaal over een villa in het Gooi en haar bewoners dat juist in deze tijd extra waarde krijgt. Over hoe belangrijk het is om bij de dag te leven, het goede te doen en hoop te houden.
Harold van Rijen
Opleidingsdirecteur Biomedical Sciences
‘Outliers: The Story of Success’ door Malcolm Gladwell
Dit is het allerbeste boek over onderwijs, dat eigenlijk niet over onderwijs gaat: de 10.000 uur regel voor expertise, gedoe met genieën, waarom sommige mensen beter kunnen rekenen of waarom je beter niet met een Aziatische maatschappij kunt vliegen (ook van belang voor medische fouten). Een klassieker!
Marieke Schuurmans
‘Besmet! Angst voor de onzichtbare vijand’ – Annelore Scholten en Thomas van Gulik
Prachtig boek over wat epidemieën met ons als mens en met de samenleving als geheel doen. Met bijdragen vanuit, kunst, cultuur en wetenschap, vanuit het heden en het verleden.
Marieke van der Schaaf
Directeur Expertisecentrum voor Onderwijs en Opleiding
‘Expertise in Transition: Expansive Learning in Medical Work’ door Yrjö Engeström
Onomkeerbare veranderingen in de zorg vragen om een combinatie van effectief en efficient kunnen werken en tegelijkertijd adaptief zijn aan de veranderende omgeving. Adaptieve expertise stelt je in staat nieuwe situaties flexibel tegemoet te treden en een leven lang te leren. Je bent deskundig en sensitief in het begrijpen van de omgeving en tegelijkertijd flexibel en aanpassend bij veranderingen in die omgeving. In lijn hiermee laat Engeström (2018) in zijn boek zien, dat de expertise van artsen meer is dan een individueel kenmerk en hoe expertise een gezamenlijke dynamische activiteit met andere professionals betreft.
Sterre van Wierst
Studentassessor
‘Plato and a Platypus Walk into a Bar…’- Thomas Cathcart & Daniel Klein
Filosofie en humor, een gouden combinatie! Dit is wat je krijgt als je ouderwetse grapjes, goede one-liners en vaudeville humor met elkaar mixt. Lees het en ervaar hoe het is om filosofie te leren in een Comedy Club! Vervolg van de boekenreeks verkrijgbaar in de smaken logica, existentialisme, taal en ethiek.