Thuiswerktips

We zitten met z’n allen nog steeds veel thuis, dat is inmiddels niet meer nieuw. Het blijft lastig om een goed ritme aan te houden. Missen we sociale contacten? Hoe lukt het om te concentreren? Hoe voorkom je andere klachten? Het Onderwijscentrum heeft zelf al ideeën, maar we zijn ook ontzettend benieuwd naar die van jullie!

  • Fietste je altijd naar je werk of studie? Doe dan ’s ochtends en ’s middags ook een rondje om de dag actief te beginnen.
  • Doe eens een dag- of weekstart met je collega’s of medestudenten. Wat gaan jullie die week doen? Zijn er nog belangrijke deadlines? Heb je ook tijd om te ontspannen? Het samen bespreken van deze onderwerpen helpt je om komende periode fris te beginnen.
  • Las voldoende pauzes in! Ga als het kan regelmatig naar een andere ruimte.
  • Studeer of werk samen, maar dan online! Ga samen naar Teams, Skype of Webex en je kunt de ander gemakkelijk vragen stellen. Of neem samen een pauze, om even te kletsen en je gedachten te verzetten.

Maak van je thuiswerkplek en fijne en vooral inspirerende plek. Kies bijv. een mooie plant, een inspirerende quote, een kaart die je kreeg met een fijne boodschap, een foto van jezelf op een moment dat je je op je best voelde, een mooi voorwerp... en wissel af en toe zodat je het bewust blijft zien.

Nog wat meer aandacht besteden aan je thuiswerkomgeving? Denk dan ook aan de temperatuur, geur, geluid (muziekje om je dag energiek te beginnen, pauzemuziekje etc.)

Je dag beginnen is makkelijker als je een concrete taak hebt. Het helpt daarom om aan het eind van je dag te bedenken waar je de volgende dag mee wilt beginnen. Dan kun je de volgende dag meteen lekker aan de slag.

Een tip voor de korte mensen! Stel je bureaustoel af op een hoogte dat je ellebogen een hoek maken van bijna 90 graden. Mocht je best wel hoog zitten waardoor je voeten de grond niet helemaal kunnen raken, doe er een kleine verhoging onder! Zo weet je zeker dat je je niet langzaam onderuit zakt naar een verkeerde houding.

Begin je ochtend met een paar minuten Yoga.
Yoga with Adriene heeft veel verschillende sessies. Kort of lang. Voor je schouders of rug of gewoon hele lichaam.
Veel plezier!

Gebruik de 'oude' reistijd nu iedere ochtend voor een half uurtje trainen om je lijf én geest sterk te houden met al dat zitten achter je bureau.

Dit maakt werken aan een (lage) tafel een stuk aangenamer voor je nek en schouders.

Spaar een paar belletjes op en voer die terwijl je een wandeling maakt

Je tip is in de loop van 10 december zichtbaar op deze pagina.